Investigación sobre Vacíos Urbanos Autogestionados, por Roger Pujol, UPC 2012.

Os presentamos y recomendamos la lectura de la investigación sobre Vacíos Urbanos Autogestionados realizada por el arquitecto Roger Pujol i Rodon:

Buits Urbans Autogestionats: Processos de participació ciutadana en la transformació ecològica de les ciutats. (Vacíos Urbanos Autogestionados: procesos de participación ciudadana en la transformación ecológica de las ciudades). Máster en Sostenibilidad, Universitat Politècnica de Catalunya, 2012. Director: Francesc Magrinyà i Torner. Septiembre 2012. (La tesina se puede consultar íntegramente en el enlace).

Como método de investigación Roger plantea una serie de entrevistas a diferentes agentes implicados en experiencias de reapropiación de espacios en desuso: Esto es una plaza, Campo de la Cebada, Hort del Xino, Can Batlló, Solar Corona, Forat de la Vergonya, Vall de Can Masdeu y Estonoesunsolar. Entre las entrevistas se encuentra la realizada a nuestra compañera Tania Magro en torno al Solar Corona de Valencia (Anexo I págs.  87 y 109-11). La participación de Encajes Urbanos en la reactivación del Solar Corona se dió en una primera fase,  en vinculación a la organización de Comboi a la Fresca, IV Encuentro de Arquitectura Colectivas 2011.

Resumen:

“L‟Espai Públic és el que dóna identitat i caràcter a la ciutat, el que permet reconèixer-la i viure-la en els seus llocs urbans. Per contra, l‟espai públic de la ciutat contemporània viu un complex procés de transformació en el que les relacions socials i la vitalitat urbana són cada vegada més escasses i fragmentades. La dimensió temporal (temps de desplaçament) cobra cada vegada més importància sobre la dimensió espacial (hàbitat) de la nostra vida quotidiana; ja no vivim en un espai continu, ens movem contínuament entre espais discontinus (punts o nusos). Els nostres veïns són complets desconeguts, i els espais públics urbans es converteixen en simples llocs de transició. Avui la crisi urbana ha determinat un posicionament dels models de gestió i de les maneres d‟intervenció urbana que s’expressa en dues perspectives diferents: un que busca la superació de la crisi des d’una òptica mercantil privada empesa pel sistema politico-financer; i un altra que pretén superar la crisi sota el paradigma de la participació i la inclusió social de la ciutadania. Els buits urbans generats amb l‟aturada del sector de la construcció i la crisi econòmica global, no només representen buits físics. Són en molts casos uns buits de poder que s’estan confirmant com un territori de reconquesta per part de les reivindicacions ciutadanes. Nombrosos col·lectius estan sent els protagonistes de l‟apropiació i posada en ús d‟aquests espais abandonats, l‟obertura dels quals no només potencia l’existència de places públiques, sinó la creació d‟espais de deliberació i reflexió ciutadana. Veritables laboratoris d‟assaig per revertir les tendències del models actuals i encaminar-los cap al procés de transformació ecològica de les ciutats. El present treball té com a objectiu investigar sobre aquests nous models de gestió de l‟espai urbà a través de l‟anàlisi de deu casos dins l‟àmbit peninsular”.

Gracias Roger!

A. M. M. / encajes urbanos

 

2 Comments

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s